DLACZEGO WARTO SUPLEMENTOWAĆ WITAMINĘ E RAZEM Z TOKOTRIENOLAMI?
Witamina E to doskonale znany, potężny antyoksydant, który ochrania błony komórkowe przed uszkodzeniem wolnorodnikowym. Większość ludzi niesłusznie utożsamia witaminę E jedynie z tokoferolami. Witamina E składa się bowiem z dwóch podgrup związków – tokoferoli oraz tokotrienoli.
Pomimo tego, że tokotrienole są mniej znane, zostało naukowo udowodnione, że w porównaniu do tokoferoli są bardziej skuteczne oraz posiadają unikalne właściwości zdrowotne.
Większość naukowej społeczności ciągle utożsamia witaminę E jedynie z tokoferolami. W rzeczywistości jednak na witaminę E składa się osiem związków: cztery z rodziny tokoferoli i cztery z rodzimy tokotrienoli (alfa-, beta-, gamma- i delta-). Niestety tokotrienole są jak przysłowiowy „kopciuszek”, często zlekceważone i niedocenione przez ostatnie lata. Zaczęły zdobywać jednak ostatnio coraz więcej uwagi u naukowców oraz konsumentów dzięki swoim unikalnym właściwościom, których nie posiada witamina E rozumiana jako regularny tokoferol.
Produkty spożywcze będące źródłem witaminy E na ogół zawierają tokoferole bez tokotrienoli lub same tokotrienole z minimalną zawartością tokoferoli. Istnieje jednak jedno źródło, które gwarantuje odpowiedni balans między czterema formami tokotrienoli wraz z niewielką ilością tokoferolu – czerwony olej palmowy. Olej ten, szeroko stosowany w azjatyckiej i afrykańskiej kuchni zawiera dużo składników odżywczych, które wpływają pozytywnie na ludzkie zdrowie: tokotrienole i tokoferole, mieszankę karotenoidów, fitosterole, skwalen oraz koenzym Q10.
Organizm ludzki nie jest w stanie samodzielnie wyprodukować tokotrienoli, należy je dostarczać wraz z codzienną dietą lub poprzez suplementację. Tokotrienole są słabo rozpowszechnione w świecie roślin, znaleźć je możemy m.in. w jęczmieniu, pszenicy i ryżu. Najbogatszym naturalnym źródłem tokotrienoli o zawartości 800mg/kg jest surowy olej palmowy. Dla ogólnego utrzymania zdrowia szacuje się, że dzienne spożycie tokotrienoli powinno zawierać się w granicy 30-50mg/dzień. Zgodnie z tymi danymi, aby zaspokoić zapotrzebowanie na tokotrienole należałoby spożyć dziennie ok. 80g oleju palmowego lub od 1,5 kg do 4 kg kiełków pszenicy, jęczmienia lub owsa, co jest praktycznie niemożliwe. Z tego powodu polecane jest włączenie tokotrienoli do codziennie diety w postaci suplementów, żywności funkcjonalnej lub napojów.
CZYM JEST TOKOTRIENOL?
Zarówno tokotrienole jak i tokoferole należą do rodziny witaminy E. Ich struktura molekularna jest podobna – posiadają pierścień chromanolowy i łańcuch fitylowy. Różnica tkwi w łańcuchu fitylowym – w tokoferolach jest on nasycony, natomiast w tokotrienolach nienasycony (posiada wiązania podwójne). Nienasycony łańcuch pozwala na większą giętkość i sprężystość cząsteczki, dzięki czemu tokotrienole mogą wnikać efektywnie do wnętrza błony komórkowej i być dystrybuowane do tkanek w jednolity sposób2 aby wykazać swoje biologiczne właściwości, takie jak właściwości antyoksydacyjne. Dzięki tym właściwościom tokotrienole nazywa się też wielonienasyconą formą witaminy E lub Super Witaminą E XXI w.